duminică, 21 aprilie 2013

Superstitiile



Intr-un fel sau altul, superstitiile sunt si ele la randul lor stereotipuri. In primul rand, ce este superstitia? 


Conform DEX, superstitia este 'Prejudecată care decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămășițe ale animismului și ale magiei'. Intr-un fel sau altul, chiar daca unii nu mai cred in superstitii, inca se lovesc de superstitiile oamenilor si poate chiar si ei au crezut in unele superstitii. Ce? voi nu cautati trifoiul cu 4 foi sa va aduca noroc? Nu va dadeati 3 pasi in spate cand va taia pisica cea neagra calea?


Acestea sunt doar doua dintre foarte multe superstitii care ar trebui eliminate din mentalul oamenilor caci nu aduc absolut niciun beneficiu celor care le iau drept bune.


Superstitiile sunt la fel de batrane ca si rasa umana si au aparut din dorinta omului de a explica natura din jurul lui si propria-i existenta. Se credea, si din moment ce inca mai vedem superstitii se crede ca animanele, oamenii si obiectele au o legatura cu spiritele si lumea lor. Asa ca din dorinta de a calma sau a linisti lumea spiritelor, un set de traditii si reguli de purtare au aparut pentru a aduce noroc si bunastare. 


Chiar si in ziua de astazi, cand dovezile stiintifice arata ca superstitiile nu sunt nimic altceva decat convingeri gresite ale omenirii care au fost purtate de-a lungul secolelor, oamenii inca mai adopta cateva superstitii. Cea mai mare problema este ca  superstitiile ne sunt imprimate in subconstient si apar intotdeauna in situatia relevanta ca un reflex pe care este foarte dificil sa-l controlezi sau sa-l elimini. De aceea, am decis sa tratez in acest articol, cateva dintre cele mai populare superstitii in maniera in care eu le percep.



Numarul 13


Exista doua fobii asociate numarului 13 : triskaidekafobia - frica de numarul 13
                                                              paraskevidekatriafobia - frica de Vineri 13
In multe culturi de pe glob, frica de numarul 13 este atat de mare si convingerea ca numarul 13 semnifica raul si ghinionul incat multe cladiri nu au sau nu recunosc al 13-lea etaj, aeroporturile nu au Poarta 13 si multi nu ies din casa in a 13-a zi din luna daca este Vineri.
In ciuda acestui mit, Chinezii si Egiptenii credeau defapt ca numarul 13 aduce defapt noroc sau ca acelasi numar  simbolizeaza eternitatea dupa cele 12 stagii de viata. De asemenea, se crede ca numarul 13 aduce ghinion din cauza ca Iuda era al 13-lea asezat la masa la Cina cea de Taina. 

In 1881, un grup de oameni din New York s-au decis sa rada putin asa de mitul numarului 13 si au infiintat Clubul 13. La prima intalnire intr-o Vineri de 13, la ora 8:13, 13 oameni au stat la masa in camera cu numarul 13 pentru prima lor intalnire. Pentru a ajunge la intalnire, fiecare membru a trebuit sa treaca pe sub o scara si s-au asezat langa multe mormane de sare varsata. Din fericire, niciunul nu a murit si au trait cu totii viata lunga, fara ghinion sau alte interferente din partea spiritelor rele. 

Acum sa fim seriosi, este doar un numar si in niciun caz nu ne poate afecta viata atat timp cat nu il folosim ca etalon, modelandu-ne viata dupa el. Daca Iuda era al 10-lea la masa lui Iisus, atunci numarul 10 ar fi fost considerat cu ghinion? Nu cumva ne bazam prea mult pe coincidente?

Oglinda Sparta 


Curios este faptul ca mitul oglinzii sparte exista dinaintea oglinzii. Inainte de a fi inventata oglinda, oamenii isi vedeau chipurile deobicei pe suprafata apei, iar daca ceea ce vedeau parea distorsionat sau tulburat, se spunea ca aceasta prevesteste dezastrul. Universal, superstitia include faptul ca daca spargi oglinda, 7 ani de ghinion te asteapta. Acest mit vine de la civilizatiile Romane care sustineau ca trupul omenesc trece printr-o regenerare fizica la fiecare 7 ani, deci oglinda sparta iti distrugea norocul si bunastarea pana la urmatoarea regenerare.

De asemenea oglinzile cu rama si spatele facut din argint au inceput a fi fabricate in secolul 15, la Venetia. Aceste oglinzi erau extrem de scumpe si numai cei foarte bogati si le permiteau. Servitorii care ingrijeau de aceste oglinzi, le mai si spargeau cateodata si deoarece oglinzile erau imposibil de reinlocuit datorita conditiei economice josnice a unui servitor, acesta trebuia sa lucreze fara plata pentru 7 ani pentru a compensa pentru oglinda sparta. In secolul 17, cand Franta si Anglia au inceput sa fabrice oglinzi foarte ieftine, acest mit era deja intiparit in mentalul colectiv si a fost imposibil de eliminat.

Dezmintind toate superstitiile, faptul ca daca iti vrei norocul inapoi, trebuie sa ingropi bucatile la miezul noptii sub clar de luna plina, este irelevant. Personal, aveam o placere in a sparge cam orice oglinda imi cadea pe maini si nu consider ca am avut ghinion iesit din comun. Ghinionul, la fel ca si norocul, este ori dat de la Dumnezeu pentru credinciosi, ori este o consecinta logica a actiunilor noastre cotidiene.


Batutul in Lemn 


Scenariu: Ai aflat de Gigel ca si-a rupt piciorul sau tocmai ai adus in discutie un subiect gen moarte, boala, rani, ghinion. Ca sa alungi posibilitatea acestor lucruri de a se intampla sau pur si simplu pentru a fi in rand cu lumea, gasesti primul lucru facut din lemn si ii aplici 2-3 lovituri sanatoase cu pumnul si la final ramai cu durerea ca dovada de specimen subdezvoltat ce esti. De asemenea, poti bate in lemn pentru a-ti exprima speranta unui eventual noroc.

Superstitia aceasta dateaza de pe vremea paganilor care sustineau ca spiritele zeilor locuiesc in lemul copacilor si prin cicanirea in scoarta copacului, de preferinta, ii chemai pe zei sa te ajute, sa te protejeze de rau sau le multumeai pentru eventualul noroc. In timp, aceasta superstitie a fost adoptata de multe alte culturi pentru acelasi uz, acela de a alunga raul sau a cauta norocul. 

Desigur, la fel ca si celelalte superstitii, falsul este evident. Un exemplu pentru a elimina complet acesta superstitie este simplu si preluat din folclor: ai drobul de sare deasupra copilului, ce faci? bati in lemn sperand sa nu cada drobul de sare sau iei copilul din apropierea pericolului si eventual asiguri drobul pentru a evita pericole ulterioare? Sau daca vrei Ferrari? bati cruci in fata bisericii, bati in lemn sau te duci si muncesti in speranta de a castiga destui bani sa-ti procuri masina? 

Potcoava


Miturile din jurul potcoavei sunt nenumarate. Se spune ca potcoava aduce noroc din povestea unui fierar englez pe nume Dunstan care a avut un client dorint sa se potcoveasca. Acest client era Diavolul in sine care nu avea picioare ci copite, asa ca Dunstan l-a potcovit pe Drac in asa fel incat sa il doara foarte tare si in timp ce Satan agoniza, fierarul nostru l-a si legat ca sa se tavaleasca in chinuri mai bine. Dunstan l-a eliberat pe necurat doar dupa ce acesta a promis sa nu se mai apropie niciodata de vreun loc in care exista o sau de preferinta mai multe potcoave. 

Modurile de expunere a potcoavei sunt variate. Daca expui potcoava in jos ca in imaginea de mai sus, se spune ca nu e bine deoarece fug toate proprietatile magice si norocoase din ea ca vitaminele din sucul natural. Totusi, in aceeasi pozitie se poate spune ca potcoava isi varsa toate proprietatile aducatoare de noroc si bunastare asupra casei si a ta. Daca o expui invers cu partea decupata in sus, atunci se spune ca e bine pentru ca raman toate proprietatile mai sus mentionate la locul lor si e de bine, iti poarta noroc.

Trifoiul cu 4 Foi

Din start, oricine spune ca nu a cautat niciodata trifoiul cu 4 foi pentru noroc, este un mare mincinos!
Principalul motiv pentru care se spune ca trifoiul cu 4 foi este aducator de noroc, este raritatea acestuia si este estimat ca sansele de a gasi un exemplar sunt de 1 la 10.000. Povestea din spatele trifoiului cu 4 foi pare a fi biblica. Dupa ce a fost alungata din Eden, Eva a luat cu ea un trifoi cu 4 foi pentru a-i aminti de frumusetile Raiului si asa, acesta a devenit simbolul norocului. 

Cateva dintre acceptiunile populare legate de trifoiul cu 4 foi sunt:
1. Fiecare dintre cele 4 foi simbolizeaza credinta, speranta, dragoste si noroc
2. Cine gaseste un trifoi cu 4 foi isi va gasi si dragostea in aceeasi zi (am gasit si eu unul pe la 7 ani, oare eram prea mic?)
3. Oricine poseda un trifoi cu 4 foi va avea noroc in tot ceea ce va face
4. Oricine poseda un trifoi cu 4 foi va putea sa vada zane (asta e prea de tot)

Asadar, ca tot  venit primavara, propun sa dam buzna cu totii ca animalele pe pajisti si sa cautam ca nebunii buruieni magice in speranta ca gagica cea buna de la 3 se va indragosti lulea de noi, ca ne va pica din cer un metru cub de bani si ca nu se va lega Scaraoschi de noi. Desigur, acest mit este unul extrem de fals si exista mii si mii de feluri de a-l contesta cu explicatii logice. Oricum, speram ca oamenii de stiinta nu se vor mai ocupa cu recoltele modificate genetic si vor incepe lucrarile la cultivarea in masa a trifoiului cu 4 foi ca sa avem cu totii noroc.


In concluzie, ce poate fi de spus? Superstitiile sunt in cel mai bun caz un fel de a ne minti pe sine ca ni se vor intampla lucruri favorabile daca prestam anumite activitati. Asta nu denota decat un IQ foarte scazut, mai ales daca ai o varsta mai mare. Superstitii in lume sunt multe si care mai de care mai ciudate, cei interesati puteti cauta pe internet, exista mii de superstitii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu