luni, 8 aprilie 2013

Svastica - Simbol Nazist sau..??












Svastica, probabil unul dintre cele mai cunoscute simboluri din lume, simbolizeaza astazi unul dintre cele mai sangeroase regimuri Eurpoene ale Secolului XX. Cand ne gandim la Svastica, primele 2 imagini care ne vin in cap sunt acelea ale lui Hitler si ale evreilor masacrati in masa si apoi razboiul din perioada 1939-45 in care 6 din cele mai puternice tari s-au chinuit din rasputeri sa invinga faimoasa Armata Nazista care purta insemnul svasticii.

Din moment ce toata lumea asociaza Swastika cu Nazismul, chiar daca vorbim de un stereotip, nu ar fi corect sa lasam complet la o parte bucata asta de istorie. In 1920, partidul Nazist, pe atunci nu foarte popular, a adoptat Svastica ca simbol oficial al partidului, acesta fiind folosit pe steaguri, imbracaminte si sub forma de insigne. Numele complet al partidului Nazist, de unde vine si abreviatia, este Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei sau NSDAP care s-ar traduce: Partidul National-Socialist al Muncitorilor Germani si pentru a da mai mult spirit partidului, Adolf Hitler a alipit Svastica partidului sau sustinand ca aceasta ar simboliza invincibilitate si puritatea rasei Ariene. Mai departe stim cu totii ca in timp ce ofiteri SS purtau un simbol sacru in piept si incrustat pe pistoalele lor, acestia au masacrat in jur de 6 milioane de evrei in lagare de concentrare si au terorizat un continent intreg. Asadar, acesta este stereotipul de care ma voi ocupa astazi, Svastica nu este doar un simbol Nazist si dupa cum observati in imaginea de mai jos, este unul dintre cele mai vechi simboluri din lume pe care inca il gasim mai peste tot in lume, in special in India de unde provine. 

Asadar observam ca swastika nu este doar un simbol Nazist si ca acest simbol a fost si este folosit si in alte sensuri decat steagurile si emblemele Naziste. Desi svastica este asimilata cu o istorie violenta, svastica de mai sus este cea folosita de indieni pe post de ornament si se crede ca ar invoca spiritele sacre din cultura lor. Cuvantul svastica vine din limba sanscrita (suastika): 'su' insemnand 'bun sau bine', 'asti' insemnand o forma a verbului 'a fi' si 'ka' fiind un sufix. Impreuna, aceste 3 parti ale cuvantului simbolizeaza bunastarea.

Descoperirile arheologice arata ca svastica dateaza de pe vremea Indiei antice, dar este folosit astazi in mai multe religii cum ar fi Hinduismul, Budismul sau Jainismul. De asemenea, svastica a ajuns si pe continentul European si cea mai veche svastica din lume fiind descoperita in Ucraina, avand o varsta de aproximativ 12,000 de ani.


Imaginea de mai sus este un exemplu al varietatii simbolistice ale svasticii. Aici puteti vedea svastica culturilor din jurul lumii. Desi apare si crucea, trebuie mentionat ca ea este doar un derivat al svasticii si dateaza dinaintea Crestinismului. De sus inspre dreapta, avem svastica : Indienilor Hopi, Egiptenilor Antici, Celticilor sau a Europei Antice, Crucea care deriva din Svastica si este folosita in diferite culturi, Svastica Suedeza sau Finlandeza, Svastica Slava sau Mana lui Dumnezeu, Svastica Standard, Svastica Chinezeasca, Svastica Hindusa, Svastica Japoneza, Svastica din Malta si Svastica Azteca. Simbolul din mijloc deasemenea este reprezentarea soarelui.

Asadar putem observa popularitatea si varietatea svasticii in lume, eliminand stereotipul ca Svastica este un simbol pur Nazist, ceea ce il face pe Hitler poate doar un copy-paste de 2 bani. O istorie completa a svasticii ar fi inutila si foarte lunga in acest articol, dar indemnam cititorii sa se documenteze mai mult cu privire la acest simbol. In incheiere, pentru a satisface complet cititorul, am pregatit mai multe imagini din toata lumea unde svastica este prezenta.









4 comentarii:

  1. Simbolistica svasticii a fost legată de mișcarea corpurilor cerești numai după Potop. Înainte de Potop, svastica a reprezentat vârtejul energiei germinative a Marii Zeiţe (Mama Glie, Geea).
    https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/3-1-1-3-3-svastica—vartejul-germinativ-al-marii-zeite

    RăspundețiȘtergere
  2. Sintem PENSIONARI PLINI DEFINITIVI eu parintii si bunicii [2 mama] cu toate marfurile PENSIONARI sa fie afacerile mele cum cat cuantum istorie felul unde legea si decizia pe ce decret sunete.Primim ce ne da acestia vesnic semne de carte vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Gina Magda, Maria Leana, Clement Constantin, Mihai Sisoie, Reta Maria etern si vesnic cu Zvastica 1900-venic.de 13 nota Bene.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa fiim seriosi cu Asociatia de Pensionari foarte Activi sa fiim transparenti decizionali vesnic[juram pe gentile noastre de Serviciu].

    RăspundețiȘtergere